The making of... Dentelles

In een tijd waarbij de wereld veel sneller draait en onze levens alsmaar hectischer worden, beseffen we meer dan ooit hoe waardevol het is om samen te zijn met vrienden en familie. Het is vanuit dit intens verlangen naar samenzijn dat deze lampencollectie van Atelier Pierre werd ontwikkeld. Een stijlvol samenzijn kan nu ook op een betaalbare manier georganiseerd worden. Dankzij het warme licht van Dentelles, een verfrissend uniek concept van sfeerlampen, creëer je alvast de juiste "mood". En wat is het verhaal achter deze bijzondere collectie?

 

De inspiratie voor Dentelles: Een terugblik naar de jaren '70

In de jaren '70 gebruikten Lieven en Jenny Vanhalst, oprichters van het West-Vlaamse familiebedrijf Vanhalst, papieren kanten onderleggers om de taarten in hun patisserie een feestelijke toets te geven. Geïnspireerd door dit 'decoratieve papiertje voor banketten', wilden Paulien en Kaat de ultieme sfeermakers creëren in de vorm van stijlvolle en betaalbare lampen. Zo werd de Dentelles collectie van het Vanhalst merk - Atelier Pierre - geboren! Deze lampen hebben immers dezelfde vorm als een groot pak op elkaar gestapelde papieren kantjes. Nostalgie in een modern jasje dus! 

Een leuk weetje: het Franse woord 'Elles' werd in de naam opgenomen, wat verwijst naar 'les filles' - de meisjes. Een mooie knipoog naar het feit dat Dentelles door 2 jongedames werd ontworpen. 

 

Het creatieve proces 

De eerste schetsen legden alvast de funderingen voor de kenmerkende eigenschappen van Dentelles, waaronder haar organische vorm en het gebruik van duurzame grondstoffen. Één doel was duidelijk: een lamp ontwerpen die zowel functioneel als esthetisch uniek en vernieuwend is. 

De keuze van het juiste materiaal is cruciaal voor het succes van elk ontwerpproject. Om de perfecte match te vinden voor Dentelles, testte het dynamische duo verschillende texturen en materialen. Het was namelijk essentieel dat het licht van de lampen gezellig en warm zou zijn om de unieke aard van het design te benadrukken. Voor Dentelles bleek PE (Polyethyleen) al snel de beste keuze. Dit materiaal biedt duurzaamheid, lichtheid en transparantie. Wat ervoor zorgde dat Paulien en Kaat de typerende vorm van Dentelles konden creëren. Bovendien is PE weerbestendig, wat deze lampen ook ideaal maakt voor gebruik buitenshuis. 

Om het uiteindelijke product zo nauwkeurig mogelijk weer te geven, werden 3D prints volledig in-house vervaardigd, met onze eigen 3D-printer. Na uitgebreide tests en verfijningen ging Dentelles in productie. Het gebruik van polyethyleen als hoofdmateriaal maakt de lampen niet alleen duurzaam, maar ook nog eens 100% recyclebaar. Dit sluit aan bij de groeiende trend van duurzame designs en milieuvriendelijkheid, termen die bij Atelier Pierre hoog in het vaandel worden gedragen. Het resultaat werd een unieke, veelzijdige lampencollectie, genaamd: Dentelles.

 

Deze lampen voelen zich thuis in zowel de woon- als slaapkamer, maar kunnen even goed mee naar buiten. Ze zijn draadloos én dimbaar, waardoor ze nu al de prijs voor gebruiksgemak verdienen. Opladen gebeurt met een USB-kabel, dimmen doe je met een tikje op de bovenkant van de lamp. Er zijn 4 dimniveaus waaronder een spaarstand. Deze armaturen zijn verkrijgbaar in allerlei formaten, allemaal hebben ze een crèmekleurige body. De voet is een ring van licht metaal en bestaat in 4 kleuren: zwart, terra, goud en klei. Je kan deze ring verwijderen voor een andere look. Je draait hem eraf zoals de dop van een fles. Ga voor een andere ringkleur of upgrade jouw lamp of speaker letterlijk en figuurlijk naar een hoger niveau met onze tripods. 

 

“Your daily dose of brightness”

 

Het geheim van Dentelles

De collectie Dentelles is meer dan alleen een reeks verlichtingsarmaturen; het is een eerbetoon aan de tijden waarin eenvoudige papieren kantjes een glimlach op ieders gezicht toverden en ons uitnodigden om samen te komen. Dankzij de creativiteit van Paulien en Kaat kunnen we deze kostbare herinneringen koesteren en een nieuw hoofdstuk toevoegen in ons verlangen naar samenzijn. Het helpt ons herinneren dat de mooiste dingen in het leven vaak ontstaan uit een eenvoudig idee dat wordt nagestreefd met passie en toewijding. Dentelles brengt warmte, stijl en  betaalbare elegantie samen, en herinnert ons eraan dat het creëren van mooie momenten met dierbaren altijd binnen handbereik is.

Dentelles schetsen
Dentelles schetsen
3D print Dentelles XL
3D print speaker
dentelles set van 3